Skal man uddanne sig til boghandler?

Boghandler Sort Tale

Jeg oplever ofte noget yderst paradoksalt i forbindelse med min uddannelse – folks reaktions på dens eksistens. Der er nemlig ikke et spørgsmål jeg oftere mødes med end ”skal man virkelig uddanne sig til boghandler?” Det korte svar er: Ja, man skal uddanne sig til boghandler. Det (lidt) længere er: Du behøver ikke være uddannet boghandler for at arbejde i en boghandel.

Det paradoksale forekommer mig, når jeg på mit arbejde, i boghandlen, mødes med indstillingen om, at jeg som boghandler er nødt til at have et indblik i alle bøger, alle historiske begivenheder og alt der sker i lokalområdet. Det her skal på ingen måde fremstå som brok, eller anden form for beklagelse, det sætter bare min tankevirksomhed i gang, og jeg efterlades ofte med en uforklarlig undren.

Skal man uddanne sig til boghandler? Sort Tale
Skal man uddanne sig til boghandler?
Skal man uddanne sig som boghandler? Sort Tale

Boghandleruddannelsens opbygning ano 2016

Uddannelsen er en elevuddannelse, eller en salgsassistentuddannelse med fokus på bøger. Den er bygget op på den måde, at du indgår en (som udgangspunkt) 2 år lang elevkontrakt med en boghandler. Under de to år, skal du lære alt om butikkens daglige gang, om de produkter der sælges, om vareopsætning, fakturering osv.

4 skoleophold på Odder Handelsfagskole

Der er fire skoleophold du skal igennem under din elevtid. For mig har det foregået på den måde, at jeg fire gange af 14 dage har taget til Odder Handelsfagskole, hvor jeg har boet og været i hverdagene. Weekenderne bliver brugt hjemme, eller hvor i verden du har lyst til at være.

De i alt otte uger har hver haft deres tema, en uge er gået med skønlitteratur (inkl. litterære perioder, ismer, genrer osv.), en anden er gået med økonomi, og en tredje med markedsføring. Det er igennem de otte uger, man får sit faglige indspark til den ellers praktiske uddannelse. En uge pr. emne er ikke lang tid, men de giver alligevel et indblik i det du lærer i butikken du er ansat i.

Er det svært at uddanne sig til Boghandler?

Det korte svar er: Nej, det er det ikke. Der er selvfølgelig en økonomi-del som kan være vanskelig for folk, der ikke er så glade ved tal. Mit indtryk er dog at niveauet er tilpas lavt til at de fleste kan følge med.

Så: Uddanner man sig til boghandler?

Ja, du uddanner dig til boghandler.

Er du interesseret i et indblik i min hverdag, så spørg endelig ind til den. Eller sving forbi Bog & Idé Nørrebros Facebook-side, hvor jeg poster nogle af de ting vi foretager os [ikke længere aktuelt].

Tags:

michella b.

blogger, boghandler. bosat i odense. bog- & technørd. i <3 some

Blog Comments

Ih fine billeder 😀 Har altid synes det var ret fedt, at der er en boghandleruddannelse. Men skal man så egentlig være uddannet boghandler for at arbejde i en boghandler, eller kan man også være uddannet andet f.eks. andet butiksrelateret? Eller er der en regel, der siger, at man skal være uddannet boghandler?

Ih tak, jeg synes de var ret passende til emnet! Ahaha.

Men nej, det er faktisk ikke et krav overhovedet at man har en uddannelse. Det er naturligvis en fordel i forhold til kendskab, løn og andre formaliteter. Derfor kan man selvfølgelig også blive ansat med en anden butiksuddannelse – engagement kan få en utrolig langt! 😀

Det er også forskelligt fra butik til butik, hvor meget ejerne/cheferne går op i den enkelte ansattes kundskaber inden for litteratur/kontor.

Jeg er lidt nysgerrig på dine overvejelser omkring at "droppe" universitetet, altså at du ikke læste videre efter din bachelor og så søgte ind i forlagsbranchen fx.

Det er sjældent, man høre at folk, der allerede har været på uni (og gennemført) vælger at tage en erhvervsuddannelse i stedet.

Så egentlig: hvorfor hellere boghandler end fx oversætter eller forlagsjob. 🙂

Sikke et fint indlæg med flotte billeder! 😀

Det er lidt sjovt, at folk virkelig undrer sig over den uddannelse.

Åh, der er mangemange grunde. Hovedårsagen er nok, at jeg følte uddannelsen i sig selv blev lidt "meta", og jeg cravede at snakke med "almindelige" mennesker om hvor fantastisk litteratur er.
Det er heller ikke sikkert, at jeg ikke vender tilbage til universitetet, og læser en kandidat en dag. Men lige nu, har jeg lyst til at være boghandler, så det er hvad jeg er! ahaha.

Ih tak! ^^
Ja, det er det virkeligt :'D

Leave a Comment