10 danske romaner til 1. maj arbejdernes internationale kampdag

  • Home
  • 1. maj
  • 10 danske romaner til 1. maj arbejdernes internationale kampdag

I dette indlæg vil jeg give 10 bud på romaner du kan læse i forbindelse med første maj. Listen vil primært bestå af moderne værker med enkelte ældre afstik.

Pelle Erobreren af Martin Andersen Nexø (1906)

Let’s start with the obvious. Pelle Erobreren er en kanoniseret roman inden for arbejderklasselitteratur, & derfor skal den selvfølgelig med på listen.

Pelle Erobreren handler om skånske Pelle der, sammen med sin far, flytter til Bornholm for at arbejde på Stengården. Den eneste måde de to kan overleve på, er ved at holde sammen. Da Pelle får muligheden for at gå i lære som skomagerdreng, & derved får mulighed for at flytte til København, bliver hans drøm at erobre verden og gøre den til et bedre sted for den samfundsklasse han er en del af.

Barndommens gade af Tove Ditlevsen (1943)

Tove Ditlevsen har med flere af sine værker beskrevet de fattige arbejdermiljø på Vesterbro i København. Særligt stærkt står (selvfølgelig) Barndommens gade, hvor vi følger Esters opvækst i gaden på både godt & ondt. Romanen er i særlig grad en undersøgelse af miljøet – med en stærk personificering af gaden og hvordan denne påvirker og bliver et fast element af hovedpersonen.

Den bedste af alle verdener af Leif Panduro (1974)

I denne novellesamling får formen lov til at skildre Panduro’s tematikker lysende klart. I disse noveller undersøger forfatteren generationssammenstød, magtkampe, angst og konflikter i velfærdssamfundet.

Vangede billeder af Dan Turèll (1975)

Vangede billeder blev Turèlls gennembrud om det vrangvendte Vangede. Vrangen af de riges Gentofte — lige i yderkanten af byen. Forfatteren beskæftiger sig med hverdagens trivialiteter på en sådan måde, at selv de mest almindelige mennesker ender med at fremstå som helte. Modsat andre forfattere fra samme tid, handler denne ikke om studenten, men derimod om gruppen af unge mennesker der ikke omgås i studentermiljøet. Dem som ikke har de privilegier og lignende vilkår.

Tid og sted af Jette Drewsen (1978)

I Tid og sted følger vi fire kvinder i tiden før, under og efter ’68. De fire kvinder er ikke dem, som er mest aktive i de revolutionære bevægelser fra starten af tresserne, men disse bevægelser når alligevel at få betydning for dem alle.

Skibet i flasken af Dea Trier Mørch (1988)

I en kvistlejlighed på Nyhavn udspiller handlingen sig. Mens anden verdenskrig er i gang, er indre København fyldt med studerende, kunstnere, modstandfolk & betjente, sømænd, bolværksmatroser og prostituerede. Miljøet og de voksne opleves gennem barnets iagttagelse — & på den måde oplever læseren barnets forståelse, som det ellers ikke har stor nok sproglig kunnen til at forklare.

Politisk roman af Lone Aburas (2013)

Lone Aburas’ Politisk roman er på mange måder et studie i engagement. Fortælleren Rebecca er uden engagement og vilje, men da hendes mand en dag bringer flygtningen Amir ind i deres husholdning tvinges hun til at engagere sig. Med stærke referencer til 70’ernes politiske kunst beder Aburas sin læser om stillingtagen.

Frysende våde vejbaner af Jan Sonnergaard (2015)

Sonnergaard er tro mod sig selv i denne roman, som følger den ikke-længere unge ungdom, som nu til gengæld har mistet håbet og drømmende fra dengang de var det. Alle idealerne er væk, indtil den dag de måske ikke er det mere?Med Frysende våde vejbaner skriver Jan Sonnergaard og venskab, svigt og livet for menneskerne i et velfærdssamfund der er under afvikling.

Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard (2017)

I Korsgaard debutroman beskæftiger vi os med en familie i udkantsdanmark. Det er som baggrundsteksten siger det: “en stærk roman om fattigdom i udkanten af det danske velfærdssamfund.”I romanen følger vi Tues opvækst i Nørre Ørum, hvor hans liv bærer præg af mangel på både penge og kærlighed. Den er spækket med alskens absurditeter, der med satiriske virkemidler udfoldes for læseren.

De ansatte af Olga Ravn (2018)

“En arbejdsplads roman fra det 22. århundrede” er bogens undertitel, & på mange måder også den bedste beskrivelse af hvad Olga Ravns nyeste skud på stammen er. Det er en sci-fi roman som er sat i et miljø vi kender: arbejdspladsen. Læseren får 102 vidneudsagn fra ansatte på rumskibet Det sekstusinde skib. Det er en undersøgelse af de ansatte over for de objekter de har på rumskibet. Undersøgelsen viser læseren menneskelige karaktertræk og elementer, der er meget lette at overføre til det arbejdsmarked vi kender i dag.

Glædelig kampdag ♡

michella b.

blogger, boghandler. bosat i odense. bog- & technørd. i <3 some

Leave a Comment