Anmeldelse Oplyst af Tara Westover

Oplyst af Tara Westover

Originaltitel: Educated
Forfatter: Tara Westover
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesår: 2019
Oversætter: Peter Rønnov-Jessen
Omslagsdesigner: Patrik Svensson
400 sider
★★★★☆


At læse Oplyst af Tara Westover er som at læse en skrækindjagende forfølgelseshistorie, hvor man konstant skal minde sig selv om at dette er erindringer fra et faktisk levet liv. 

Min klareste erindring er ikke en erindring. Det er noget, jeg forestillede mig, og så kom til at huske, som om det havde fundet sted. (…) Det er den lyd, jeg hører, når min familie kryber sammen i køkkenet, med lyset slukket, og gemmer sig for FBI, som har omringet huset.

I Tara Westovers erindringsværk hører vi om Taras liv ved et bjerg i Idahoo. Hun vokser op i en ekstremistisk og dybt religiøs familie, der ikke har nogen relation til omverdenen. De tror hverken på uddannelsesinstitutioner eller sundhedsvæsnet, og har indrettet deres liv derefter. Tara er en del af en søskendeflok på syv, hendes mor er selvlært jordmoder, og faren ejer en ukontrollerbar skrotplads.

Familiedynamikken er præget af en stærk patriarkalsk opbygning, som både kommer til udtryk gennem farens rolle som husets overhoved, og mere misforstået i Taras utilpassede bror, Shawn. Faren styrer familien med hård hånd, fordi han tror at Vederstyggelighedens dage er lige rundt om hjørnet. For familien betyder det, at de lever i et konstant kapløb med tiden, hvor lagre af våben, benzin og mad skal opfyldes.

Skelsættende begivenheder finder sted omkring tusindårsskiftet, og tvivlen sås i Taras sind. Hun søger officielle uddannelsesinstitutioner og bryder langsomt ud af den tåge hun befinder sig i.


Jeg var begyndt at få en ny erkendelse, havde forstået noget elementært om min bror, min far, mig selv. Jeg var begyndt at se, hvordan vi var blevet formet af en tradition, som vi havde fået fra andre, en tradition, som vi, bevidst eller tilfældigt, var uvidende om. Jeg var begyndt at forstå, at vi havde lagt stemmer til en diskurs, hvis eneste formål var at umenneskeliggøre eller tyrannisere andre – fordi det var lettere at nære den diskurs, fordi det at forholde magten altid føles som vejen frem.


Jeg blev oplyst af Tara Westovers erindringsroman

Som jeg skrev på Instagram, har jeg svært ved at formidle noget om denne erindringsroman. Tanken om at skulle træde tilbage og kigge på det store billede, virker umuligt når bogen har brugt 400 sider på at inddrage mig, og hele mit følelsesregister, i sig.

Oplyst er skrevet i et meget nærværende og let sprog, som står i stærk kontrast til den grumme historie. Det er en rørende historie om, hvordan Tara vrister sig fri af familien, og fri af de forestillinger der har holdt hele indfanget hele livet. Men det er også en historie, der nærer en enorm kærlighed til selv samme. Familien som Tara ønsker, skal oplyses på samme måde som hun selv, selvom hun godt ved dette ikke er en mulighed.

Det er en af de historier der sjældent ser dagens lys, men når så de gør tager de verden med storm. Med god grund er der mange, der har talt om denne bog. Det er en stærk fortælling, som jeg sjældent har set lige.

Westovers historie minder mig om den danske erindringsroman Svært barn har mange navne af Camilla Louise Johnson, som brød ud af Faderhuset, og lige siden har delt sine erfaringer og hjulpet folk.

De kan sgu noget de historier.

michella b.

blogger, boghandler. bosat i odense. bog- & technørd. i <3 some

Leave a Comment