En hel masse tal / min læsning i 2017

Selvom det kun er den 21. december, vælger jeg alligevel at gøre status for året nu. Det skyldes mest at tiden er her nu, men også at jeg ikke regner med at læse frygteligt meget de sidste 10 dage af december. 
Jeg har inddelt min læsning i bedømmelse, fiktion vs. nonfiktion, forfatterens køn og læsning ift. kontinenterne. Jeg har dette år været mere bevidst om min læsning ift. køn, men nye overraskelser er bestemt kommet frem i lyset efter disse overvejelser. Men mere om det om lidt.

Bedømmelse

Jeg kan ikke komme udenom at min læsning har været særdeles fremragende det seneste år. Det er blevet til ikke mindre en ni fem-stjerners bøger, hvori kun én har været en genlæsning (Harry Potter). Så teknisk set er der kommet otte nye favoritter til. 
Ligeledes er det kun lidt over en femtedel af de bøger jeg har læst, som er rangeret under tre stjerner. Et vellykket år, det må man sige. Men mere om det i et andet indlæg.

Fiktion vs. Non-fiktion

Normalt har jeg kun læst faglitteratur i forbindelse med mine studier, det undtaget af enkelte biografier som eksempelvis Patti Smith. Men i år har jeg forsøgt at få mere nonfiktion ind i min læsning, og jeg er faktisk positivt overrasket over at det fylder en femtedel af årets samlede sum. 

Når det kommer til de skønlitterære bøger har jeg i alt læst 33. Af særlige grupper der skiller sig ud er digtsamlinger, young adult og tegnerier som udgør ret store dele af den samlede læsning. Faktisk overrasker det mig en smule at YA fylder 24 %, fordi jeg det sidste halve år ikke har læst en eneste bog inden for storgenren.

Når det kommer til det med køn

Som jeg indledningsvist nævnte, har en stor del af mit fokus i år været at læse flere kvindelige forfattere. Eller i hvert fald være mere bevidst om hvor mange hvide heteromænds fortællinger, jeg egentligt beskæftiger mig med ift. de andre køn. Noget der for mig her er bemærkelsesværdigt er, at jeg nu kun læser inden for de binæres køn. Noget jeg bestemt vil arbejde med at forbedre i 2018.
Når det er sagt, var jeg oprigtigt nervøs for at jeg alligevel var endt med en hovedpart af mandlige forfattere, men det kan jeg se ikke er tilfældet .

Læsning ift. kontinenterne

Her kommer min største overraskelse. Eller, jeg ved ikke om jeg med rette kan kalde det en overraskelse, for jeg vælger jo selv de bøger jeg læser.

Min læsning har i 2017 fordelt sig på fire kontinenter. Fire. Et lynhurtigt regnestykke kan derfor fortælle mig, at jeg på intet tidspunkt i år har beskæftiget mig med hverken Antarktis, Sydamerika og Oceanien. Og det synes jeg mildest talt er for dårligt. Det bliver med garanti mit største fokus næste år. At få læst bøger fra alle verdens kontinenter.
En anden bemærkning er at jeg i alt har læst 27 bøger fra Europa, hvoraf 15 af bøgerne er fra danske forfattere. Det er alligevel en større andel end jeg troede.

Det er første år hvor jeg virkelig har studeret mine læsemønstre. Og det gør sig godt for mig, kan jeg mærke. Plejer du at reflektere over hvad, hvem og hvor du læser fra?

michella b.

blogger, boghandler. bosat i odense. bog- & technørd. i <3 some

Blog Comments

Sejt! Elsker sådan nogle statistikker 🙂

Tak! Det gør jeg nemlig også, ahaha 😀

Så fine statistikker! 😀

Jeg er så glad for at læse dette indlæg, for jeg har lige lavet et i samme stil, som jeg var i tvivl om var for nørdet 😀 Dejligt, at der er andre nørder end mig 🙂 Jeg har haft rigtig mange af de samme overvejelser som dig omkring diversitet ift. køn, genre og geografi. Jeg glæder mig til at følge dit kommende læseår og rigtig godt nytår!

Leave a Comment