Hvor jeg køber mine bøger #2

Mit første indlæg om hvor mine penge ender henne når det kommer til køb af bøger fik en lidt blandet modtagelse, og jeg lovede derfor et opsamlende indlæg på det. Det bliver nok lidt langt og måske lidt rodet, men det er hvad det nu en gang er.

Min motivation for at tale om hvor jeg køber bøger og i den forbindelse boghandlere kommer – i høj grad og selvfølgelig – af at jeg i fremtiden selv ønsker at eje en. Et fremtidsønske der har mange aspekter og mange sider. Mange fordele og mange ulemper.

Jeg har længe haft en indre diskussion om hvorvidt jeg ville arbejde på et forlag, eller arbejde i en boghandel og hele omdrejningspunktet er egentligt hvor jeg bedst kan viderebringe de gode historier. Jeg er efterhånden nået frem til, at det bedste for mig nok ville være et sted hvor jeg kan møde mennesker og snakke med dem face to face. Et sted hvor jeg kan stå med det fysiske eksemplar af bogen og sige den her må du bare læse til kunden. Jeg tror det er i denne forbindelse min desperation blomstrer, fordi jeg frygter at markedet ikke har plads til mig.
Dette er også en grund til at skabe debat om emnet, for jeg vil gerne vide hvad der skal til for at I gider at besøge en boghandel frem for at handle gennem sider som Amazon? Og generelt se hvordan et lettere provokerende indlæg bliver modtaget (det er stadig ikke en løftet pegefinger). 

I det første indlæg svarede mange af jer, at det i høj grad handlede om den service i modtog i boghandlen. Hvilket jeg godt kan forstå, der jeg kommer fra er det heller ikke hver gang jeg modtog en god kundeservice. Jeg er dog så priviligeret at København indeholder en masse boghandlere der – for mit vedkommende – har et udemærket udvalg og nogle gode medarbejdere (jeg har virkelig ikke haft en eneste dårlig oplevelse). Nu skal det ikke lyde som om jeg siger alle boghandlere uden for København har dårlig kundeservice, for det ved jeg ikke en dyt om – det udvalg jeg har besøgt er virkelig få.

Og så er der hele det her med det bogvenlige miljø i vores bette land. Det ønsker jeg mig sgu, uanset den globale udvikling. Jeg synes det kunne være det fedeste, hvis det var sejt at læse og hvis man havde et fælles rum her i Danmark, hvor man kunne mødes i og dele glæden ved bøger. Dette miljø er et hvor jeg sagtens kan se nogle paralleller til boghandlere, fordi mange events kunne forbindes med disse og det vil også være noget jeg vil bestræbe mig på i fremtiden, hvis mit ønske går i opfyldelse.

En anden problematik flere hev frem er, at den belæste ofte ikke får gavn af nuværende boghandlere. Med dette vil jeg sige to ting: først og fremmest lyder det til at jeg har været yderst heldig med mit valg af boghandlere eller også er jeg bare af en bestemt kunde-type hvis man kan tale om en sådan. For det andet er dette også en problematik jeg tror har været grobund for mit ønske om at have min egen boghandel. Jeg har ikke altid følt at jeg har været repræsenteret i mine besøg, og derfor kan jeg sagtens sætte mig ind i jeres respons til indlægget.

Måske jeg bare ser for romantisk på min tilværelse og den verden jeg befinder mig i. Jeg er måske naiv nok til at tro, at jeg kan skabe et rum hvor omdrejningspunktet er bøgernes skønhed og ikke i særlig høj grad handler om økonomi. Jeg ser dog ingen grund til at lade være med at drømme, det skal nok gå. Jeg tror faktisk helt reelt på, at tingene kan ændre sig ved at man gør en indsats og det er derfor jeg gør det. Jeg siger ikke at du – på den anden side af skærmen – skal gøre eller synes som jeg. 

Nu røg indlægget ud af en lidt anden tangent end det var planlagt. Hvad jeg ville, og stadig vil, er bare at høre jeres mening, høre hvor I står henne i forhold til hele boghandler versus internethandel-problematikken. Jeg antager at jer der følger med holder af at læse og på sin vis interesseret i samme problematik. Jeg er meget glad for jeres respons uanset hvordan den blev formuleret. Jeg håber I stadig har lyst til at debattere emnet med mig – også selvom det eneste udfald skulle blive, at jeg må indse at en boghandel uden om de store kæder ikke længere er muligt (alt er muligt, jeg nægter at tro på det).

Nu stopper jeg mig selv. God søndag kære læsere! 

michella b.

blogger, boghandler. bosat i odense. bog- & technørd. i <3 some

Blog Comments

Jeg glæder mig til boghandlerprojektet – vi skal nok skabe en boghandler, der er værd at rejse for! <3

Må jeg spørge, hvor du køber dine bøger? Altså hvilke boghandlere? 🙂

Jeg fik ikke svaret på dit første indlæg, men for mit vedkommende er det primært to ting, der kan rykke mig længere væk fra nethandel og over i boghandel: Pris og udvalg. Jeg vil ikke betale 300-400 kr for en bog, som jeg kan købe for 50-100 kr. på udenlandske hjemmesider. Så er bogen godt nok på engelsk, men det gør mig ikke så meget. Udvalget hos de danske boghandlere matcher ikke rigtig min smag – i hvert fald ikke inden for de genrer, hvor jeg køber bøger. Jeg læser meget blandet, men det er langt fra alle bøger, jeg ønsker at eje, og mine yndlingsgenrer – fantasy, sci-fi og horror – er ikke vanvittig godt repræsenteret hos boghandlerne.

Køber jeg så ikke bøger hos boghandlere? Jo – men oftest i udlandet. I løbet af de seneste år har jeg været så heldig både at have været på ferie i London og i New York, og begge steder måtte min bedre halvdel nærmest slææææbe mig ud af butikkerne igen, fordi jeg gerne ville nå at gramse på alle de dejlige bøger 😉

Jeg er til gengæld ret ligeglad med servicen hos boghandlerne. Som regel ved jeg på forhånd, hvad jeg vil have eller i hvert fald hvad der passer til min smag, så jeg behøver ikke inspiration/sparring med en ekspedient.

Jeg kan godt forstå begge 'sider' i diskussionen, og jeg har ikke rigtig nogen holdning til, om det ene er mere rigtigt end det andet – folk må købe deres bøger, hvor de vil.

Mvh.
Den lille Bogblog

Ja vi skal så!

Ja, selvfølgelig! Mine to absolut favoritter er Bog & Idé i Nørrebro Bycenter og Politikens Boghal ^^

Jeg skal helt sikkert også inspireres fra de udenlandske – de lyder virkelig til at hitte hos alle ^^

Jeg finder det bare lidt paradoksalt, at man ikke vil handle på nettet og supermarkedet, fordi man vil støtte boghandlerne og man så handler i de store kæder (jeg kender ikke Politikens Boghal skal det lige siges 🙂 ). Altså, de har jo netop udkonkurreret de "rigtige boghandlere" – med rigtige boghandlere mener jeg butikker, der sælger bøger fremfor diverse krimskrams 🙂 Hvis man virkelig vil støtte boghandlerne, bør man vel støtte udenom kædebutikkerne? -Det er så tilgengæld temmelig svært mange steder, hvor der kun er kædebutikker, det er jeg klar over 🙂 Det er heller ikke fordi jeg er hellig overhovedet, jeg støtter kun boghandlerne (kæder) til udsalg og i forbindelse med gaver, ellers køber jeg jo på nettet. Det er bare for at sige, at man måske netop bør støtte de "rigtige" boghandlere og ikke de store. Hvis der var flere selvstændige boghandlere, så ville jeg helt sikkert komme i en fysisk butik noget oftere! Atmosfæren i de boghandlere vi har i øjeblikket er for mig slet ikke (nok) bøger :/

Åh nu blev det bare noget kringlet rod! Jeg håber du forstår lidt af, hvad jeg mener 🙂

Ja, jeg forstår godt hvad du mener ^^ Og det er skam også et paradoks jeg har tænkt meget over.

Jeg støtter også de "rigtige" boghandlere og egentligt også helst. Jeg tror min ønske som det er nu, er at salget i DK kunne komme i gang. De små boghandlere bliver jo udkonkurreret af Bog & Idé og Arnold Busch, ja. Men jeg tror det i langt højere grad kommer af giganterne som Amazon, fordi det netop og så billigt og nemt. Og til så lave priser som danske boghandlere ikke kan være med på, fordi der ikke er nok kunder til at lave så stort et lager.

Når det er sagt, handler jeg i Bog & Idé i Nørrebro Bycenter fordi jeg får en fantatisk service dernede. Ida fra http://www.mitsuperego.blogspot.dk arbejder der, og hun er virkelig en haj til det, derudover bestiller hun hjem til engelsk og ungdomsfagene som jeg jo holder så meget af, så der er altid noget for mig ^^

Og ift. boghallen, så er det ikke gældende. Den ér bare fantastisk med alt hvad det indebærer. Jeg elsker den og den er om noget et besøg værd.

Så nu blev mit også lidt rodet – men altså, jeg forstår og hører hvad du siger. Det er selv noget jeg tumler meget(!) med. "Min kamp" er rettet mod at få et fedt læsemiljø herhjemme, og jeg ser potentiale gennem boghandlerne, som jeg skriver det i mit indlæg. Men man bliver jo også klogere hele tiden.

Leave a Comment