Hvorfor læse digte? Her er 6 (gode) grunde

  • Home
  • Lyrik
  • Hvorfor læse digte? Her er 6 (gode) grunde
Hvorfor læse digte?

Når snakken falder på digte, er der to spørgsmål jeg tit bliver stillet: Hvorfor læse digte? Og Det der med at læse digte, er det egentligt ikke noget svært noget?

Lad mig straks påtale sidstnævnte: Det kan det være, hvis du går ind til det på samme måde som du gjorde til danskundervisningen i folkeskolen eller på gymnasiet. Den der indgroede frygt af ikke at fatte en skid af hvad underviseren vil have du skal se i teksten. Vi kender det alle, ikke?

Men det er faktisk ret let at komme uden om. For vil du læse en digtsamling for fornøjelsens skyld, så behøver du ikke have de store analysebriller på. Du kan simpelthen bare læne dig tilbage, og nyde lyrikken.

Men … Hvorfor overhovedet læse digte?

Jo, der er mange grunde. Og sikkert mange som er mere fornuftige end de seks jeg skal til at liste.


1. Det er personligt at læse digte

Dette skal forstås på to måder:

  • Din personlige tolkning af det enkelte digt personliggøres i læseøjeblikket. Der er ingen der kan læse digtet præcis ligesom du lige har gjort det. Det kan vi knytte lidt til ovenstående danskundervisningsfrygt: Så længe du kan forstå ordene, kan du ikke læse digtet forkert. Det er i hvert fald min påstand.
  • I langt de fleste tilfælde er digtet stærkt knyttet til forfatterens vidensunivers og følelsesliv. Digtet kan på en hel særlig måde knytte dig til det øjeblik det blev skrevet, fordi de lader dig komme ind til et meget skrøbeligt og ærligt sted.

2. Digte kan virke terapeutiske

Et godt digt for mig får mig til at tænke over dele af mit liv, eller mit daglige/fremtidige virke. Et godt digt formår at igangsætte en undren og fremprovokere nogle følelser, jeg ikke ville behandle hvis ikke jeg læste digtet. Det er for mig enormt terapeutisk, og hvis jeg finder en rigtig god digtsamling kan jeg føle mig helt fornyet efter jeg har læst den. Det er fantastisk!


hvorfor læse digte?

3. Digte kan få os til at anskue verden på en ny måde

Meget aktuel efter Yahya Hassan er udkommet med sin anden digtsamling. Det er en digtsamling der bogstaveligt viser verden på en anden måde (for mig i hvert fald). Men det behøver naturligvis ikke være så karikeret hver gang. Det skønne ved digte er jo netop dét, at ordene er så nøje udvalgt at de hver især har en helt særlig betydning. Det er sjældent jeg selv ville beskrive tingene på samme måde som forfatteren. Det åbner for nye måder at formidle, nye måder at tænke.


4. Når vi læser digte, kan det hjælpe os til at skabe nye idéer

Og netop i forlængelse af sidste punkt. Digte udfordrer den måde vi tænker om og ser verden på. Det er derfor tit at jeg oplever at digte kan give mig nye idéer – idéer til projekter jeg skal lave, til nye måder at bruge sproget på, eller (som sagt) nye måder at anskue verden på.


Hvorfor læse digte

5. Digte er sjove at læse

Uanset om du læser et digt i et take uden at studse videre over ordene, eller om du analysere betydningen af hvert eneste ord, så er det sjovt at læse tekst på en anden måde end den vi ser den i andre genrer.


6. Vi har brug for digte

Inspireret af Stephanie Burts TEDtalk fra 2013 påstår jeg, at vi har brug for at læse digte. For digte kan både udleve os i vores eksistens. De kan også minde os om nogen eller noget vi har kært, lære os om døden og ting vi ikke forstår. Digte kan give os beskeder fra en anden tid og verden. Digte kan hjælpe os med at udtrykke hvordan vi har det. Eller de kan vise os, at vi ikke er alene om at have det sådan. Digte kan, hvis vi lader dem, udfolde os som mennesker.


skyskraber af tine paludan (digtsamling)

Jeg kunne sagtens lave en meget længere liste med gode grunde, men for at indlægget ikke bliver for omfangsrigt stopper jeg her.


Læser du digte?

Anmeldte digtsamlinger på Sort tale

Skyskraber af Tine Paludan

Mexicocitydigte af Thomas Boberg

Blaffende rum nænnende alt

Blandet slik af Cecilie Sund Kristensen

Note: Det er ikke fordi jeg siger at det er let som en leg at læse digte. Det kræver selvfølgelig at man går til teksten på en anden måde. Og der er naturligvis også svære digtsamlinger digtsamlinger som Olga Ravns Jeg æder mig selv som lyng, der kræver at man holder tungen usandsynligt lige i munden.

michella b.

blogger, boghandler. bosat i odense. bog- & technørd. i <3 some

Leave a Comment