Anmeldelse: NIKOLAJ – BØSSER, BUMSER OG BESKIDTE SOKKER AF MARK LIEBST

Originaltitel: Nikolaj – Bøsser, bumser og beskidte sokker
Forfatter: Mark Liebst
Forlag: BoD
Udgivelsesår: 2016

En af mine venner har gjort noget pissesejt; han har skrevet en tåkrummende pinlig ungdomsbog om dét at være en mand, som bliver forelsket i andre mænd. Bogen,  Nikolaj – Bøsser, bumser og beskidte sokker, er nemlig skrevet fordi en lignende er umulig at opstøve på det danske bogmarked; som han selv siger det, har han forsøgt at skrive den bog han selv manglede i sine teenageår. Jeg kan slet ikke beskrive, hvor imponeret jeg er blevet af Mark Liebst, og hans viljestyrke og gå på mod. Det er virkelig en spændende proces at følge!  

I romanen vågner vi op sammen med 15-årige Nikolaj, der med sit stive lem igen har drømt om klassekammeraten Jannik, som han er hovedkulds forelsket i. Herefter drages læseren gennem en kortere periode op til sommerferien, hvor vi får lov til at møde Nikolaj – som en homoseksuel dreng – i mødet med venner, skolekammerater, familie og en pokkers masse hormoner. Til et større skoleprojekt sætter Nikolajs klasselærer ham sammen med Jannik – hvilket sætter gang i et mindre panisk anfald af rødmen, frygt og forvirring. Jannik viser sig dog hurtigt at være fyldt med overraskelser, og det tager ikke mange splitsekunder før et nyt venskab blomstrer mellem de to.  

Mark Liebst har skrevet en lille solstrålehistorie om dét at skulle acceptere sin afvigende seksualitet, og han har gjort det på en yderst humoristisk facon. Nu ved jeg godt, at jeg, som en ven af Mark, aldrig kan blive andet end en subjektiv kilde, men jeg synes helt oprigtigt at han har skrevet en rigtig vigtig ungdomsbog, der åbner op for snakke om diversitet og accept af andre mennesker. Han forstår på humoristisk vis at komme ind på en lang række aspekter man, som homoseksuel, kan møde i hverdagen og i mødet med andre. Og selvom nogle af emnerne er tunge, kan man ikke komme igennem bogen uden at trække på smilebåndet over Nikolajs ustyrlige penis og seksuelle forvirring.   

Du skal læse bogen, hvis du ønsker at læse en anderledes ungdomsbog, skrevet i højt tempo og som er fyldt med uartige tanker. Eller hvis du vil læse en bog om, hvordan det er at skille sig ud i den alder, hvor man allerhelst bare gerne vil passe ind.

Følg Mark Liebst her: BlogFacebook & Instagram

michella b.

blogger, boghandler. bosat i odense. bog- & technørd. i <3 some

Leave a Comment